MED HISTORIEN GJENNOM VESTFOLD

tfoldturen i fjor høst falt i smak, og i år frister vi med en forsommertur til noen av Vestfolds mange interessante kulturminner. Vi har lagt turen til lørdag 8.juni, og med start kl.0830 fra Lietorvet håper vi å få med oss et tverrsnitt av historien..

Den 8. juni 2013, bildet viser Hedrum Kirke 

På begge sider av Oslofjorden har landskapet ligget til rette for tidlig bosetning,, Store elver med rikt fiske, lett dyrkbare områder, lune havner og et forholdsvis mildt klima har vært medvirkende årsak til at vi her finner utallige rester etter tidlig bosetning Ingen andre steder ligger de fysiske minnene fra vikingtida tettere enn i Vestfold, og mektige høvdingseter, storgårder og gamle kirker finner vi også her..

På østsiden av Numedalslågen ligger Hedrum kirke, en vakker stenkirke fra 1100 tallet. Allerede i 1060 nevnes kirken som en av de største i Viken. Her får vi en interessant omvisning før vi drar videre til Sandefjord. Etter at kommunen overtok Midtåsen, skipsreder Anders Jahres bolig, err det blitt mulig å få omvisning der. Den praktfulle villaen, tegnet av Arnstein Arneberg, er fylt med kunstskatter, malerier, gobeliner med mer. Etter omvisningen får vi servert en god lunsj her. Så setter vi kursen mot Tønsberg, landets eldste by, og en lokalguide tar oss med opp på Slottsfjellet, hvor vi ser borgruinene fra 1200-tallet. Allerede i vikingtid var det forsvarsverker her, og da kong Sverre beleiret birkebeinerne på fjellet vinteren 1201-2 var det en treborg her oppe. Restene i dag gir et solid inntrykk av en borg, som i sin tid var den største i Norden. Kursen settes mot Borre med alle sine gravhauger. Ingen steder er det så mange store hauger som her. Haugene ble anlagt i perioden 600-900, de største er inntil 45 m. i diameter. Inne på det flotte Midgardssenteret som ligger tett ved, kan vi ta en kopp kaffe før vi følger guiden på en rundtur gjennom utstillingene, som forteller om fylkets eldste historie fra steinalder til middelalder og om Borre som maktsenter. På retur mot Telemark tar vi fatt på veien over Raet Her finner vi kulturminner tett i tett, og med hjelp av en lokalkjent finner vi frem til de mest interessante stedene, bl.a. Istrehågan, en skipssetning som regnes som en av de flotteste i Norge. Skipets stevner rager 4-5 meter til værs i det 24 m.lange gravminnet. På veien over raet ligger også Gokstadhaugen, som ble gravd ut i 1880, og man for første gang fikk kunnskap om hvordan et vikingskip hadde sett ut.   Videre langs RV 302 passerer vi bl.a. Tanum kirke, en annen av Vestfolds mange stenkirker fra 1100-tallet. Været, dagen og tiden vil avgjøre hva vi får tid til på hjemveien , men vi har ønske om å avslutte med et av landets mektigste bronsealderminner. Røysene på Mølen– et magisk sted- kanskje i sen kveldssol!

Vi gleder oss til flotte opplevelser sammen!

Turen vil komme på kr.750,- pr.pers. som inkluderer alle innganger, omvisninger, måltid, og busstransport, Prisen er beregnet på 30 personer. Ved 25 deltakere må vi ta 60 kr.ekstra. Vi tar forbehold om eventuelle forandringer i programmet.

Bindende påmelding snarest og innen 20.04

Kontakt: Thor W.Gundersen

mob.91685316/35522784

eller Ingrid Sørbø mob.97737970/35538798


.

Kanskje du også vil like: