Sommertur 2016

FRA INNLAND TIL KYST I AUST-AGDER,
FORSOMMERTUREN 18. JUNI 2016.

Norrønafolket det vil fare – Ja, og det vil Skiensfolk også! Og på historielagets tur i år legges kursen sørover til steder knyttet til jernverksindustri og skipsfart. Vi skal få innblikk i næringer som har hatt avgjørende betydning for den lokale befolkningen, både økonomisk og kulturelt. Innlandet hadde malm, skoger og fossekraft, ikke langt unna lå gode havner for utskiping. Seilskuter og kogger vendte hjem fra det store Europa og førte med seg skikker og ideer som formet menneskene og omgivelsene deres.

Under planlegging av programmet har vi fått god hjelp av lokale historielag, og underveis vil vi møte
frivillige som er stolte av å vise oss rundt.

Lørdag 18. juni kl.09.00 starter vi med TeleTur-buss fra gratisparkeringen ved Skagerak Arena. Langs E-18 går det raskt mot avkjøring til Nes, og vi følger Storelva opp mot Næs Jernverksmuseum. Dette er det best bevarte jernverket i Norge og ble i sin tid valgt til 1000-års sted for Agder. Det var den senere Eidsvollmannen Jacob Aall som i 1799 kjøpte jernverket, som ganske snart ble det ledende i landet. Under omvisningen får vi bl.a. se de vannhjulsdrevne hamrene og masovnen, som står intakt fra 1665. Etter denne interessante runden er vi invitert til Storegård, hovedbygningen, hvor vi får en orientering. Senere går vi til Golfklubbens lokaler hvor vi har bestilt en varm lunsj. Etter måltidet bringer bussen oss sørover på smale veier mot Froland Verk. Også her var det i starten jernverksdrift før en gikk over til skogsdrift. Vi håper å få se parken, hvor matematikkgeniet Niels Henrik Abel en gang vandret.
Han døde på gården, og en minnestøtte er reist på stedet.

Turen går nå videre mot sjøen, og i Arendal vil vi bli vist rundt på Tyholmen, hvor vi får se den staselige gamle trehusbebyggelsen fra skipsfartens storhetstid.Muligens kan vi rusle litt rundt her, men det avhenger av timeplanen, for ute på Tromøya står historielagets mann og venter for å vise oss bl.a. den helt spesielle Tromøy kirke. Helt ut mot havgapet har den stått som et sjømerke siden 1100- tallet! Øya har forøvrig mye annet å by på, noe lokallagets representant gjerne vil vise oss. Men det går mot lørdag kveld, og vi får se hva vi rekker før vi må sette kursen nordover.

Vi regner med å være tilbake i Skien ca kl.2000, avhengig av trafikken.

Av erfaring vet vi at turene fylles raskt opp med interesserte, så vær rask med påmelding!

Prisen på turen med 40 påmeldte er kr.650,- pr.pers
. som omfatter::