Kampen om Snipetorp

Pressemelding

Skien Historielag gir i disse dager ut boka «Kampen om Snipetorp», bok nr. 41 i serien «Byminner». Boka baserer seg på Jens Per Jensens bok i samme serien, «Snipetorp og Søndre Brekke» (Byminner nr. 4 fra 1965), som i mange år har vært utsolgt og vanskelig å få tak i.

Siden kampen om Snipetorp i de senere år har vært ført heftigere enn på mange tiår, var det naturlig med en ny bok om stedet som har overlevd to katastrofebranner. I den nye boka er teksten gjort mer oversiktlig, og det er satt inn en rekke nye bilder, tatt av Jan Thore Øvrum. Bildene får fram hvilken perle Snipetorp er, og man får også anledning til å se endringer på Snipetorp, for de gamle sort/hvitt bildene er beholdt.

Kampen for å redde Snipetorp er ikke av ny dato. «Alle» har vært veldig glade for at den gamle bebyggelsen har overlevd to store branner, i 1854 og i 1886, men likevel har det ikke manglet på angrep! «Byutviklere» som ikke forstår at ett uheldig inngrep er nok til å ødelegge et historisk miljø, har kommet med sine planer.

Den som i mange år gikk i bresjen mot alle slike angrep, var Jens P. Jensen, arkitekt og mangeårig byplansjef i Skien kommune. Han ønsket tvert imot å restaurere bygninger på Snipetorp, ikke minst bygningene som er knyttet til Ibsen-familien. Miljøer knyttet til et slikt verdensnavn er av stor betydning for en by.

I 1965 gav Jensen ut boka «Snipetorp og Søndre Brekke». Tittelen henspeiler på at man ikke må se på Snipetorp isolert – dette miljøet er en naturlig overgang til herregården Søndre Brekke oppe på høyden og derfra videre til storgården Frogner.

Hensikten med boka har vært å beskrive kampen helt fram til i dag. En av de som har engasjert seg i kampen, er Per Helge Berrefjord, utflyttet Skiens-mann med et brennende engasjement for hjembyen. Heldigvis svarte han ja til å oppsummere kampen. I etterordet, «Alt for sin by», har Berrefjord også skrevet om Jens Per Jensen, hans arbeid og virke i Skien – og hvordan det har gått med hans hjertesaker fram til i dag.

Siste del er viet den fortvilte kampen som har engasjert store deler av Skiens befolkning – forsøkene på å forhindre at eiendomsfirmaer, med støtte fra byens politikere, raserer et av de få gjenværende gamle bymiljøer i Skien. 

Salg av boka i våre lokaler på Marensro (gamle Lasarettet) 18. mai kl 13 – 15.

 

For annen avtale ring 916 85 316 – eller stikk innom bokhandler


 

Kanskje du også vil like: