Da handelen florerte i Duestien

Da handelen florerte i Duestien 

plesnerparken
                               

Ja, en må spørre seg hvorledes alle kunne selge og livnære seg i dette strøk i slutten av 30-årene og først i 40-årene. Her lå butikker som perler på en snor, ja, virksomheter var det nesten i hvert hus oppetter.

Vi begynner med gamle Landmann, der hvor Lietorvet er nå. Foruten et yrende liv i denne butikk og inni gården, med hester og folk, var det G. Fjeld Maskin, Lærhandel og urmaker i første etasje. I annen etasje drev Martha Tveitan koselig kafe og her samla folk seg fra utkanstrøka og hadde god tid.

Videre nedover drev Andelsslakteriet med utsalg og pølsemakeri/slakteri også med folkeliv rundt seg. Her var skoforretning og diverse i samme hus. Dernest tar vi steget over gata til den store hjørnegård hvor Lie Broderi & Trikotasje holdt til, derpå skreddermester Westbye, og bakermester Fæhn hadde og et av sine utsalg her. Jeg husker godt vi kunne kjøpe for 10 – 15 øre «kakesmuler» og få en stor pose med wienerbrød og boller «fra i går» oppi!. Vi hadde Erlsens fiskebasar hvor størjer (og senere håbrand|) sammen med all slags fisk lå utenfor i kasser.

Fru Sissener var en av byens kjente, kjære blomsterdamer og drev «Flora». Det er som jeg ennå fornemmer den deilige duft av narsisser og nelliker.

Oppe i neste gårdsrom drev Henriksen & Jensen salmakerverksted. I gamle «Betaniagården»

(menigheten bygde nytt hus i 1935) drev Mathias Ås Manufaktur & Utstyrsforretning med mange kunder og i annen etasje var den gang Skien Trygdekasse. Over i neste gård var før som nå Olaf Engh’s rikholdige manufakturbutikk, dessuten en bakerbutikk en tid og Gulliksens skoforretning.

Dernest litt ovenfor hadde Egeland kolonial. O.P.Sondresen flyttet dit han er nå (fra tidligere utsalg i Aallsgt. ved Bakken Sko). Bolvik hadde to utsalg vegg i vegg med melk/ost og frukt/tobakk.

Gurholt Bil besto i den tid som nå.

Så hadde vi den fine oasen: Plesnerparken med Narvesens kiosk i sørenden. Men vi unger satset ennå mer på en annen oase, nemelig Kristiansen bok/papir og lekebutikk. (på hjørnet nord for Gurholt). Her vandret vi jevnt og trutt. Kjøpte glansbilder, jule- og burstadsgaver m.m. Men gratis var det jo å titte i utstillingsvinduene.

Om vi ruslet videre over Schweigårdsgate, kom vi til Brodahls butikker. En for fisk og en for grønnsaker, hvor de solgte uteplanter om våren. På hjørnet etter var Harald Olafsens gode butikk (som ennå består) hvor det ble solgt alt av kolonial, høy og for-varer, og bønder fra Gjerpen både solgte og handlet. Her var et samlingssted i strøket og fargerikt innslag. Rett over gata hadde Bjørnstad kolonial, dessuten et stort meieriutsalg. Over til neste hjørne bygde i den tiden Fritzon sin kjøttforretning. Her fantes alt i gode pålegg og kjøttvarer. Inntil rasjoneringen kom og vi kunne lese på digre plakater i vinduene. «Denne uke ½ kg bolledeig til kunde fra nr. 10 til 50» osv. Ja, vi gjennomlevde dette også.

Der som Perry’s Bar er, hadde Frida Larsen en bra butikk, hvor det ble solgt både knekk, brus, kaker og masse annet. Vegg i vegg i samme hus var Hans Larsens Tobakksforretning. Her var det hyggelig samlingssted for «gutta i gata». Gjett om det ble pratet fotball og om Ballklubben kom til «å slå» Odd i neste runde?

Flere kjenner det vel igjen? Og alle husker vel de blide søstrene Pedersens fiskeutsalg og alle deres katter?

Tror nok de hadde et elderado hos disse koselige damene.

Vi trår over gata igjen og her var I.B.Andersens Manufaktur. Der har Øyvind Larsen nå sin butikk. Og ikke må vi forglemme fru Rohdes rikholdige frukt- og godtebutikk og hvor herlig kokosboller og alt smakte derfra.

Kjøpmann Gulliksens store hjørnegård på skrå over veien inneholdt foruten deres kolonial, Gunvard Pedersen’s Herrefrisør, Fjelldahls Broderi og rundt hjørnet mot Arentzgate – Marie Bøe’s Damefrisør.

Her kunne damene få «vannondulasjon» og tangkrøll for en billig penge! Når vi jentunger kunne gå til henne å få håret klipt håret og få en liten vipp med krølltangen, ja, da var vi i den syvende himmel. Det skulle så lite til for oss da.

Ja, mye mer kunne ramses opp om folk i «gata vår»………………………

Dette er direkte avskrift av en artikkel som Lillian Solberg skrev på 90-tallet i Varden.

,

Kanskje du også vil like: