Referat fra medlemsmøte 27 febr 2018

Referat fra medlemsmøte – tirsdag 27. februar 2018

42 personer hadde funnet veien til Hauges Minde på en meget sur og kald vinterkveld. Synd at værgudene ikke spilte på lag – for kveldens foredragsholder Haavard Gjestland holdt et glimrende foredrag om etableringen av Norsk Hydro. Her gikk mange av våre medlemmer glipp av et meget interessant og lærerikt foredrag. Norsk Hydro står som et fyrtårn i Grenland – og de aller fleste av oss har et forhold nettopp til denne bedriften. Gjestland startet sitt foredrag i 1904 med Sam Eyde og Kristian Birkeland sin elektriske lysbueovn – Birkeland – Eyde metoden. Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskap ble etablert i 1905. Via etablering av fabrikker på Notodden, Rjukan og overgangen til Haber/Bosch prosessen, fortalte han om etableringen på Herøya.
2. februar 1928 startet eventyret på Herøya under ledelse av Tormod Gjestland – bestefar til kveldens foredragsholder. Fra første spadetak til gjødsel-fabrikken var i produksjon hadde det kun gått 16 måneder. En bragd uten sidestykke i norsk industri. Tormod Gjestland ble også den første direktøren på Herøya. Det som gjorde foredraget ekstra interessant, var at kveldens foredragsholder hadde tilgang på bestefarens arkiv og notater. Her satt vi virkelig «ringside» til begivenhetene. Da også bilder og formidlingen satt som et skudd, ble dette en stor kveld for de fremmøtte.

Etter foredraget ble det servert snitter og kaffe. Siste post var som vanlig lotteri med blomster, bøker og konfekt som gevinster. Som et ekstra tilbud denne kvelden, hadde vi hyggelig priser på en del av våre Byminne bøker.

Inge Bjørbæk

Kanskje du også vil like: